Potlelie: Woonplant van de maand maart

Potlelie: Woonplant van de maand maart

Het verhaal van de potlelie 

De potlelie (Lilium) is een echte blikvanger in huis dankzij de bloemen met prachtige kleuren die soms ook heerlijk geuren. Kenmerkend  voor potlelie als woonplant zijn de lange knoppen op de steel en het blad wat langs de gehele steel groeit. De kleurkeuze in potlelie is groot: van rood, geel, oranje en roze tot tweekleurige cultivars en pasteltinten.

Herkomst  

Lelie is een kruidachtige plant die bij de leliefamilie hoort. De plant groeit uit een bloembol en telt meer dan honderd soorten, waarvan de meeste groeien op het noordelijk halfrond. De oervorm komt vermoedelijk uit China, de plant groeit nog altijd in Korea, Japan en delen van Siberië en verspreidde zich via de Kaukasus, de Balkan en de Alpen naar Europa en later Amerika. In het wild groeien lelies het meest in  een bossige omgeving of op grasland. 

Bekend zijn variëteiten met vaak felle bloemkleuren met grote bloemen die sterk geuren. Daarnaast zijn er dubbelbloemige lelies in roze en wit, zonder stuifmeel en met een lichtzoete geur. Ook zijn er compacte soorten in roze of wit, met ronde bladeren en een lichte geur. 

Verzorgingstips

  • Lelie houdt van veel licht, maar niet van felle zon.
  • Hoe koeler de plant staat, hoe langer de bloei kan worden gerekt (tot 2 à 3 weken).  
  • Regelmatig water geven, het is beter de kluit niet te laten uitdrogen.
  • Uitgebloeide bloemen kunnen worden verwijderd. 

Na de rijke bloei is de plant 'op' en kan de bol eventueel de tuin in. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten: