Kruiden en het gebruik ervan

Kruiden en het gebruik ervan

Stond vroeger de medicinale werking voorop, tegenwoordig gebruiken we kruiden vooral als smaakmakers in de keuken. Maar er zijn ook andere plekken in huis waar kruiden een rol kunnen spelen. Met deze tips heeft u ook binnen plezier van uw kruidentuin.

Potpourri
Een potpourri is een mengsel van gedroogde bloemblaadjes en kruiden. U kunt het makkelijk zelf maken van bijvoorbeeld rozen, tijm, rozemarijn en kamille. Meng alles door elkaar en leg het in een decoratieve schaal.

Bouquet garni
Een kruidenboeketje, of bouquet garni, geeft smaak aan soepen en allerlei stoof- en sudder- gerechten. De klassieke combinatie bestaat uit peterselie, tijm en laurier. Maar u kunt zelf uw favoriete variaties bedenken. Voeg een bouquet garni altijd in het begin van de kooktijd aan het gerecht toe.

Kruiden drogen
Wilt u kruiden drogen, oogst ze dan voor de bloei. Het liefst ‘s ochtends, als de dauw verdwenen is. U kunt kruiden op drie manieren drogen:

  • Aan de lucht: bind uw kruiden in losse bosjes en hang ze op een warme, droge en goed geventileerde plaats. Laat ze niet langer dan twee weken hangen. Na het drogen bewaart u de afgeritste blaadjes in hermetisch afsluitbare potten.
  • In de oven: spreid de kruiden uit op een met aluminium bedekte bakplaat en droog ze in de oven op de laagste stand.
  • In de magnetron: strooi de afgehaalde blaadjes op keukenpapier en droog ze op de hoogste stand in de magnetron. Reken op zo’n 4 minuten bij een magnetron van 650 Watt.

Gebruik van gedroogde kruiden minder dan van verse, want de smaak is sterk geconcentreerd.

Kruiden invriezen
Sommige kruiden, zoals basilicum, peterselie en dragon, verliezen hun smaak als u ze droogt. U kunt ze beter invriezen. Tip: hak ze fijn en verdeel ze over een vorm voor ijsblokjes. Dan heeft u altijd kant-en-klare porties bij de hand. Ingevroren kruiden zijn niet geschikt als garnering, maar uitstekend te gebruiken om mee te koken.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over kruiden in huis wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.