Onderhoud gazon

Het is tijd om de groene vingers uit de mouwen te steken en het gazon weer tot leven te brengen. Gelukkig staan wij van Groencentrum Sonneveld altijd voor je klaar om je te helpen met het onderhouden van je gazon. Hier zijn een paar handige tips en tricks om je grasmat in topconditie te houden.

1. Maaien is het halve werk:

Wist je dat regelmatig maaien zorgt voor een dichter gazon en minder onkruid? Maar hoe vaak moet je maaien? Normaal gesproken moet het gras één à tweemaal per week gemaaid worden. Wacht niet tot het gras eigenlijk te lang is want dan krijg je een lelijk geel gazon. Daarnaast is het noodzakelijk het gazon tweemaal per seizoen te bemesten. Er zijn in ons tuincentrum combinatieverpakkingen te koop die zowel het gazon bemesten en het onkruid verdelgen.

OPENINGSUREN

OPGELET! Laat je maaimachine ieder najaar nakijken. Botte of slecht afgestelde messen beschadigen het gras. Er is ook verschil tussen de seizoenen. Als de winter voorbij is en je wil weer voor het eerst gaan maaien, maai het dan niet te kort (ongeveer 4 cm). 

2. Bemesten doet wonderen:

Zoals alle planten heeft ook jouw gazon voeding nodig om gezond te blijven en om te groeien. Maar hoe weet je welke meststof het beste is voor jouw grasmat? Kijk naar de NPK-waarde van de meststof. De NPK-waarde geeft aan hoeveel stikstof, fosfor en kalium de meststof bevat. Over het algemeen heeft gras behoefte aan een meststof met een hogere stikstofwaarde, omdat stikstof zorgt voor groei en een groene kleur.

Bij Groencentrum Sonneveld hebben we verschillende soorten meststoffen, van organisch tot kunstmest, en onze medewerkers kunnen je adviseren welke meststof het beste past bij jouw gazon. Kom gerust langs in onze winkel voor persoonlijk advies!

3. Wees gul met water voor je gazon 

In droge periodes heeft jouw gazon extra water nodig om te overleven. Maar hoe vaak en hoeveel moet je water geven? Geef één keer per week water, zo'n 2,5 centimeter water per keer. Zo voorkom je dat het gras verdrinkt en ontstaat er geen schimmel.

4. Verticuteren! Verticuwat?! 

Om je gazon gezond te houden is het belangrijk om minstens één keer per jaar te verticuteren. Hierbij haal je dood gras en mos weg, zodat er meer lucht bij de wortels komt. In ons tuincentrum in Boskoop hebben wij de beste verticuteermachines voor ieders budget, die deze normaal gezien zware klus een fluitje van een cent maken! Heb je toch liever een handmatige verticuteerhark voor de perfecte "verticuteer work out"? No problem, die hebben we uiteraard ook in ons ruime assortiment aan tuingereedschap. 

Heb je nog meer vragen over het onderhouden van je gazon? Kom dan gezellig langs bij Groencentrum Sonneveld en onze medewerkers helpen je graag verder. Tot snel!

KOM LANGS

Bekijk meer productgroepen in de categorie Gazon